وب نوشت مدنی قمی

دانشنامه علوم دینی

وب نوشت مدنی قمی

دانشنامه علوم دینی

مشخصات بلاگ
وب نوشت مدنی قمی

در این وبلاگ سعی شده جزواتی مختلف اعم از اخلاقی و دروس دینی و ... قرار داده شود.

طبقه بندی موضوعی
بایگانی

آیت الله احمدی:

رسالة الولایة یک دوره کامل عرفان است،

رئیس سازمان سمت، رسالة الولایة را یک دوره عرفان کامل دانست و گفت: این دوره در سطح بالا بیان شده و می‌گوید ولایت را باید به حق، آنچنان شناخت که تحت ولایت خداوند قرار بگیریم

به گزارش خبرنگار اسراء نیوز، آیت الله احمدی در آیین رونمایی از کتاب ارزشمند تحریر رسالة الولایة که در سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی برگزار شد اظهار کرد: این استاد است که با مطالب و بیانات خود، روحیاتی را به شاگرد منتقل می‌کند که موجب ساخته شده او می‌شود؛ آیت‌الله جوادی آملی از جمله شاگردان مرحوم داماد هستند که ایشان هم عمیق‌ترین مطالب را از عبارات استخراج می‌کردند.

وی افزود: استاد دیگر آیت‌الله جوادی آملی علامه طباطبایی است، گویی میان این دو پیوندی کاملا شدید و عمیق برقرار بود به طوری که حضرت علامه، ادامه تدریس اسفار را به آیت‌الله جوادی آملی سپردند.

رئیس سازمان سمت با بیان اینکه در گذشته و در حوزه‌های علمیه فلسفه تدریس نمی‌شد گفت: علامه طباطبایی ابتدا درس اخلاق را شروع کردند و سپس فلسفه را پایه‌ریزی کردند.

وی ادامه داد: آیت‌الله جوادی آملی در محضر امام راحل نیز شاگردی کرده و عرفان، فقه عمیق، روحیه انقلابی و دانش‌های دیگر را فرا گرفت؛ کسانی بودند که در کناری ایستادند تا انقلاب پیروز شد ولی ایشان از امام خمینی(ره)، انقلابی بودن حقیقی را آموختند.

دکتر احمدی با بیان اینکه اگر نام علامه بر آیت‌‌الله جوادی آملی بگذاریم حق داریم خاطرنشان کرد: تفسیر تسنیم یکی از آثار گران‌مایه ایشان است که نشان‌دهنده احاطه ایشان بر ادبیات عربی و فارسی است؛ ایشان و آیت‌الله حسن‌زاده آملی با یکدیگر هم دوره بودند و همه علوم را به تدریج و به طور کامل فرا گرفته‌اند در حالیکه امروزه می‌بینیم برخی طلاب پله‌های ترقی علمی را به ترتیب طی نمی‌کنند.

رئیس سازمان سمت عنوان داشت: آیت‌الله جوادی آملی آنقدر در عرفان قوی هستند و شجاعت دارند که فرموده‌اند

مثنوی مولانا باید در حوزه‌ها تدریس شود

زیرا عرفان برای ایشان اساس کار است؛ سایر دیوان‌های شعرا را نیز مانند آب روان درک می‌کنند و ابیات آنها را بکار می‌برند.

وی حضرت آیت‌الله جوادی آملی را دریایی از مخزن عالی احادیث دانست و تصریح کرد: در حوزه تفسیر نیز اسامی کاملا قرآنی برای کتاب‌هایشان انتخاب می‌کنند؛ تفسیر تسنیم در حقیقت پی گرفتن راه علامه طباطبایی است زیرا در گذشته و در حوزه‌ها، دروس تفسیر متروک بودند و آن را هنری نمی‌دانستند.

دکتر احمدی با بیان اینکه علامه طباطبایی سنتی حسنه یعنی درس تفسیر را در حوزه‌های علمیه بنا نهادند گفت: آیت‌الله جوادی آملی دنباله این کار را گرفته‌اند و شاگردان زیادی را تربیت کردند.

رئیس سازمان سمت خاطرنشان کرد: تکریم استاد در تمام آثار حضرت آیت‌الله جوادی آملی به چشم می‌خورد؛ تمام مسائل اجتماعی، فقهی، حقوقی و ... به صورت اجتهادی و نقد صحیح آثار گذشتگان در تفسیر تسنیم وجود دارد.

وی افزود: آیت‌الله جوادی آملی در فقه هم صاحب رساله هستند و فقیهی محقق به شمار می‌روند البته به دلیل پرداختن به مسائل فلسفی و عرفانی، از بساط مرجعیت فاصله گرفته‌اند.

آیت الله احمدی با اشاره به گردهم آمدن خیل عظیم مشتاقان معارف شیعی و اخلاقی پای درس اخلاق آیت‌الله جوادی املی خاطرنشان کرد:

از سال‌های دور یعنی 1336 تاکنون با این عالم برجسته همراه بوده‌ام ولی

یک خطای گفتاری و رفتاری از ایشان ندیده‌ام؛

اخلاص عمل برای ایشان همه چیز است

و آیت‌الله جوادی آملی

به همه شرایط عرفانی عمل می‌کنند.



رئیس سازمان سمت رسالة الولایة را یک دوره عرفان کامل دانست و تصریح کرد: این دوره در سطح بالا بیان شده و می‌گوید ولایت را باید به حق، آنچنان شناخت که تحت ولایت خداوند قرار بگیریم؛ در این زمینه باید از خودبینی پرهیز کرد زیرا این امر بلای جان آدم خواهد شد.

وی عنوان داشت: آیت‌الله جوادی آملی توضیحی شگرف و کامل و تحریری مفصل و نرم از رسالة الولایة علامه طباطبایی ارائه کرده‌اند و جان کلام ایشان این است که شناخت انسان از خداوند باید به طرز صحیح و کامل باشد.

آیت الله احمدی با بیان اینکه علامه طباطبایی همواره تاکید داشت که جز از راه شریعت نمی‌توان به جایی رسید افزود: البته بعید می‌دانم که عرفای واقعی شریعت را کنار گذاشته باشند چه اینکه ابن عربی هم در فتوحات می‌گوید هر کشفی جز از راه شریعت، کشفی شیطانی خواهد بود.

 

 

 

 

در گفتگو با مدیر امور علمی و پژوهشی پژوهشگاه علوم وحیانی معارج مطرح شد:

معرفی و چگونگی تألیف کتاب «تحریر رسالة الولایهٴ شمس الوحی تبریزی»

به گزارش خبرنگار اسراء نیوز؛ به نقل از سایت پژوهشگاه علوم وحیانی معارج، حجت الاسلام ابراهیمی در گفتگویی به معرفی کتاب تحریر رساله الولایه شمس الوحی تبریزی و چگونگی تالیف این کتاب پرداخته است.
در ذیل متن گفتگوی ایشان را مشاهده می نمایید:
ــ جناب آقای ابراهیمی لطفاً در باره چگونگی تألیف این کتاب مطالبی را بفرمایید:
حجت الاسلام ابراهیمی:
کتاب «تحریر رسالة الولایهٴ شمس الوحی تبریزی»، تألیف حکیم متأله حضرت آیت الله جوادی آملی مدظله العالی است. این کتاب محصول تدریس کتاب «رسالة الولایهٴ» حضرت علامه محمد حسین طباطبایی (ره) توسط معظم له است که در گروه عرفان پژوهشکده علوم عقلی پژوهشگاه علوم وحیانی معارج در دو جلد «تحقیق و تنظیم و نگارش» شد و با ملاحظه و بازنگری و اصلاح و تکمیل و افزودن «اشارات» از سوی حضرت آیت الله جوادی آملی تألیف و تدوین گردید.
ــ بصورت فشرده محتوای این کتاب را معرفی بفرمایید
حجت الاسلام ابراهیمی:
«تحریر رسالة الولایهٴ شمس الوحی تبریزی»، با استفاده از ادله عقلی و نقلی به اثبات راه عرفان و مقام ولایت و باز بودن این راه و بیان طریق باریابی به این مقام منیع می¬پردازد و عناوین مباحث آن به این قراراست:
پیشگفتار تحریر درباره «علم عرفان و مقام ولایت»
تحریر مقدمهٴ کتاب رسالة الولایه در بیان عصاره¬ای از محتوای آن.
تحریر فصول پنج¬گانه با عناوین:
فصل اول: باطن داشتن ظاهر دین.
فصل دوم: سنخ اسرار باطنی شریعت.
فصل سوم: اختصاصی نبودن دستیابی به امور درونی و حقایق باطنی.
فصل چهارم: راه رسیدن به امور و حقایق باطنی.
فصل پنجم: آنچه انسان با کمال خویش به آن می رسد.
هر فصل از فصول پنج¬گانه نیز دارای دو مقام: مقام اول ادله عقلی و مقام دوم ادله نقلی است و هر مقام نیز شامل تحریر اجمالی، تحریر تفصیلی و اشارات می باشد.
ــ شاخصه و تأثیرات اصلی این اثر چیست؟
حجت الاسلام ابراهیمی:
حضرت استاد آیت الله جوادی آملی دام ظله العالی که از مناسبت علمی و روابط روحانی تام با استاد خویش، برخوردار است، چنانکه خود در وصف حضرت علامه طباطبایی(ره) فرمود، سالک طریقت عرفان و ولایت و راهی این راه بوده و به جمع سالم بین معقول و منقول و مشهود بار یافته و در فنای قرآن و ساحت عترت اطهار(علیهم السلام) سریرهٴ خویش را با سیره و سنّت آن ذوات قدسی که «یثیران دفائن عقول» (نهج البلاغه, خطبه1؛ «وَ یُثِیرُوا لَهُمْ دَفَائِنَ الْعُقُولِ».)‌ هستند شکوفا کرد؛ ازاین رو توانست سفرنامهٴ‌ موجزِ استاد خویش را با عنوان «رسالهٴ ولایت» که بازگو کننده «سیر من الخلق الی الحق» است، در بهترین فصل عمر و در اوج بلوغ علمی، عرفانی و قرآنی، تحریری شایسته کند و به عنوان تحفه ای بی نظیر و ارمغانی بی بدیل تقدیم علاقه مندان گرداند.
بنابراین شاخصه برجسته این اثر، مانند سریرهٴ شایسته ماتن و تحریر کننده آن، جمع سالم بین عرفان و برهان و قرآن و در نتیجه عرضه «عرفان ناب شیعی» با استفاده از منابع وحیانی است، ازاین¬رو مهمترین تأثیرات این اثر بر جامعه علمی و فرهنگی هم در حوزه درون دینی و هم در گستره برون دینی را می¬توان از این قرار برشمرد:
1. با تفسیر روشمند و بایسته شواهد نقلی در این کتاب، دین¬مدارانی که منکر یا بی¬اعتنا به عرفان و ساحت باطنی دین هستند به شناخت و ایمان نسبت به آن و سلوک در این راه دعوت و ترغیب می¬شوند.
2. با برهان و استدلال فلسفی و علمی متقن در این اثر، به عنوان زبان مشترک علمی بین المللی، عرصه و حوزه علمی تازه¬ای به روی علم¬زدگی جهان معاصر می¬گشاید که علم را به علوم تجربی و نیمه تجریدی محدود دانسته و معارف ماورایی و دینی را خرافه و خارج از نظالم علمی روزگار معاصر می¬پندارد.
3. با ارائه عرفان در میزان عقل برهانی و نقل معصوم، سنجه¬ای درست برای شناخت عرفان راستین از عرفان¬های کاذب به دست آمده و سدی پولادین بر سر راه مدعیان دروغین عرفان در به انحراف کشیده تشنگان معنویت خواهد بود.
ــویژگی های مهم این کتاب کدام است:
حجت الاسلام ابراهیمی:
1. کتاب حاضر با محتوای عمیق و متن متین خویش هم برای حوزه نخبگانی و اساتید علم عرفان نظری و عرفان عملی مرجع علمی و منبع درسی است و هم با زبان شیوای دینی و برهانی خود برای عموم علاقه¬مندان به عرفان راستین در سطح فرهنگی و دانشگاهی جامعه مفید خواهد بود.
2. نسخه عربی رسالة الولایه توسط استاد آیت الله جوادی آملی دام ظله العالی «تصحیح علمی» شده است.
3. با توجه به تسلط کامل حضرت آیت الله جوادی آملی دام ظله العالی بر متون و مباحث فلسفی و نیز اشراف و نگاه عمیق معظم له به متون روایی و تفسیر قرآن،
أ) در مقام اول و دلیل عقلی هر فصل، افزون بر تبیین ادله عقلی و براهین متن رساله، برخی از براهین نقد و بررسی و سپس اصلاح یا تکمیل و برهان¬های متقن دیگری افزوده شده است،
ب) در مقام دوم و دلیل نقلی هر فصل، افزون بر تفسیر و جرح و تعدیل روشمندانه ادله نقلیِ متن رساله، ادله قرآنی و روایی (با ارجاع به منابع متعدد معتبر) اضافه و تبیین و تفسیر شده است.
4. در تحریر اجمالی، عبارات متن به صورت گزیده و ترجمه¬گونه تبیین شده است که با مطالعه آن بدون رجوع به تحریر تفصیلی علاوه بر اطلاع اجمالی از مجموع محتوا، گره¬های عبارتی متن حل و فصل شده است.
5. در مقدمه کتاب و «اشارات» هر فصل، نوآوری¬ها و نظریه¬پردازی¬های حضرت استاد آیت الله جوادی آملی در حوزه مباحث عرفانی، با پی¬جویی از آخرین ایده¬ها ارائه شده است.

نظرات  (۲)

این رساله علامه طباطبایی توسط چندین نفر شرح و ... شده:
- استاد صادق حسن زاده (تحت نام طریق عرفان چاپ شده)
- استاد سید علی طباطبایی (تحت نام سفرنامه سلوک چاپ شده )
- حضرت علامه آیت الله العظمی جوادی آملی( تحت نام تحریر رساله الولایه توسط نشر اسراء در دو جلدچاپ شده)
همه زیبا پرداختند...
به اهل تحقیق توصیه جدی می کنم که خودشون رو از این اثر بزرگ محروم نکنند...
استاد جوادی آملی این اثر را تقریبا قله و زبده و ... آثار علامه طباطبایی می دانند ( البته بنده عین عبارت استاد جوادی آملی را در ذهن ندارم ولی تقریبا همان قله و... گفته اند و استاد صادق حسن زاده در مقدمه ی کتاب خود یعنی طریق عرفان که شرح و ترجمه رساله الولایه است دیدگاه علامه حسن زاده آملی و علامه جوادی آملی را در مورد این رساله آورده )
به امید موفقیت
پاسخ:
ممنون، همچنین.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی